torsdag 23 oktober 2008

2008-10-23

Är det skamligt att vara rik?
Det här är något jag började fundera på igår efter att ha pratat lite med UP om hans ekonomi. UP har mer eller mindre fått full insyn i min ekonomi och jag tyckte att nu när vi ska bo tillsammans - när det nu blir av - så är det dags att jag får insyn även i hur hans situation ser ut. Jag behöver inte veta allt, men jag vill ha någorlunda koll ändå på hur vår halvt om halvt gemensamma ekonomi ser ut.

UP har gott om pengar, flera miljoner, och han skäms enormt för det. Han vill inte prata om det med någon och igår när han berättade om det för mig ville han knappt se på mig och skämdes så att han nästan fick tårar i ögonen. UP berättade om sin morfar, skohandlaren, vars verksamhet lyckades över förväntan. Han investerade inkomsterna i fastigheter i centrala Malmö som självklart steg rejält i värde och som slutligen gav UP ett bra arv. UP har i sin tur placerat pengarna väl och han har också fått ett arv från sin egen pappa som dog för några år sedan. Utöver det här har han gjort karriär och haft hög lön samtidigt som han har bott och levt väldigt billigt. Slutresultatet är mycket pengar på banken.

UP är extremt restriktiv med sina pengar. Inte så att han inte unnar sig saker - det gör han absolut och han är generös med gåvor, med att bjuda när vi är ute tillsammans eller vad det nu kan vara. Men det han är rädd för är att andra människor, hans vänner, ska se honom som annorlunda om de vet om hur mycket pengar han har. Jag kan förstå det på sätt och vis. UP's vänner har minst sagt varierande inkomster och visst kan det vara så att en del personer kan tänka annorlunda om folk med mycket pengar, särskilt om de inte har det själva.

Men jag tycker det är sorgligt att UP skäms över det här så mycket att han aldrig någonsin har berättat om det för någon utom mig. Pengar är ju inte dåliga, det handlar snarare om vad man gör med dem och om man låter pengarna förändra ens beteende och den man är. Jag vet att UP är den han är med eller utan pengar. Jag vet också att jag själv är extremt oimponerad av pengar så för mig är UP samma person med eller utan god ekonomi. Det är nog en fördel att vi ändå har samma syn på det här.

Jag körde mitt tredje träningspass på raken igår men det kändes att jag behövde vila. Det var tungt och jobbigt och jag kände mig inte så stark som på måndagen. Men nu blir det inte fler pass under resten av veckan så jag får vila ut till nästa vecka.

I bostadsfrågan är det inget nytt. Det verkar inte som att någon får något sålt och därmed kan ingen heller köpa något. Det är ett moment 22 där man varken kommer framåt eller bakåt. Jag vill inte ge upp men prognosen ser inte ljus ut.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida