måndag 18 augusti 2008

2008-08-18

Lofoten
Sällan har en måltid smakat så bra som lunchen på Abisko Turiststation efter att vi kommit tillbaka från vandringen. Därifrån packade vi hyrbilen och åkte västerut, mot Norge och Lofoten.

Första dagen tog vi oss ner till Henningsvaer. Redan här blev det påtagligt hur viktigt fisket är för människorna i Lofoten. Henningsvaer är en liten fiskeby som ligger vackert med havet på ena sidan och höga imponerande klippor på andra sidan. Så här mitt i sommaren är det minst sagt lugnt. Fiskenäringen går på lågvarv och det var inte många människor där, förutom turisterna. Jag och UP promenerade runt och tittade på byn och de fina små husen - och jag frös, som vanligt. Det blåste kallt och då var temperaturen ändå medelvarm för säsongen, ungefär 12 grader. Jag skulle nog inte klara att bo så året om, ständigt frysande.

Nästa morgon reste vi vidare till Eggum. Eggum ligger på västkusten och här är det perfekt för att få se midnattsolen när det är säsong för det. Vi var några veckor försenade men fick ändå en underbar kvällspromenad på sandstranden, med solnedgången över havet, får som betade och förstås de ständigt närvarande höga bergen alldeles bakom oss. Otroligt vackert och avkopplande.

På vägen från Eggum hann vi med ett besök på vikingamuseet i Borg innan vi kom fram till lilla byn Å som ligger längst ner i söder där vägen tar slut. I Å bodde vi två nätter i ett underbart litet vitt hus precis vid havet. Å kändes nästan som en konstgjord turistby - vi såg knappt till några norrmän utan bara turisterna som bodde i rorbuer längs med hela havskanten. Omgivningarna kring Å var också väldigt fina. Vi vandrade runt på klipporna och åkte på fjordtur i Reine som också var ett bra sätt att vi se lite mer av landet.

Sista anhalten i Lofoten var huvudorten Svolvaer. Svolvaer var en besvikelse faktiskt. Vi bodde fint på ett vandrarhem vid hamnen men själva staden var bara tom och tråkig. Den kändes som att den var på väg att dö ut, som att ingenting fanns kvar längre. Vi tog båten över till Skrova i stället och tillbringade sista dagen där. Vi fikade, läste, spelade kort på klipporna och åt sedan en underbar middag innan det var dags att åka tillbaka.

Lofoten är annorlunda från allt annat jag har sett hittills. Det är ett vackert och dramatiskt landskap som nästan ser overkligt ut. Jag är glad att ha fått se det.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida