måndag 18 augusti 2008

2008-08-18

Fjällvandring i Abisko
Min semester rivstartade med besök hos mamma och Maja, packning och allmän röra innan det var dags att resa iväg. Jag åkte över till UP på lördagkvällen och i vanlig ordning blev det stress in i det sista innan vi lyckades få ihop våra packningar med allt som skulle med.

På söndagen tog vi flyget till Oslo och sedan vidare upp till Narvik. Jag hade hört av Ø att Narvik skulle vara urtrist men faktiskt var det ändå ganska OK. En liten stad som kändes ganska död men med ett vackert fjäll där vi klättrade upp och beundrade utsikten över staden och bergen ända bort till Lofoten.

På måndagen åkte vi över svenska gränsen för att börja fjällvandringen i Abisko. UP är en erfaren fjällvandrare men för mig var det första gången. Att vandra har ändå gått bra. Jag är glad över min grundstyrka som gör att jag orkar gå i flera timmar med tung packning i oländig terräng och jag var stolt varje gång jag klarade att vada över forsar och bäckar med den tunga ryggsäcken och på hala stenar och i starka strömmar. Jag tror att UP var ganska stolt över mig också - han kommenterade att jag blev mer och mer modig för varje fors vi skulle gå över och även att jag tog mig fram bättre och bättre i terrängen.

Vi hittade fina tältplatser och åt bra varje dag och det enda smolket var egentligen kylan. Vi hade enorm tur med vädret eftersom det inte regnade mer än några droppar på hela turen, men däremot blev det kallt på nätterna och jag låg i tältet och huttrade fullt påklädd nästan varje natt. Ska jag vandra igen så blir det helt klart med en bättre sovsäck.

Jag kan inte säga att jag har blivit någon fjällvandringsfantast efter den här turen. Vi var ute i fyra dagar och det räckte ganska bra för mig. Visst kan jag tänka mig även längre turer men jag känner ändå att jag vill ha mer variation i det jag gör. Jag tror inte att jag kommer att bli någon riktig vandrare som ger mig ut på långa turer år efter år, även om jag säkert kommer att göra det igen någon gång.

Bäst med turen var att jag fick se en helt ny del av Sverige, som var otroligt vacker på många ställen. Naturen är storslagen och jag uppskattade ödsligheten, att det var så tomt och så otroligt tyst överallt. Vi såg fler renar än människor under de här dagarna. Jag är glad att ha fått uppleva det här med UP.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida