fredag 7 maj 2010

2010-05-07

Ett fascinerande liv
Jag ringde mina föräldrar igår för att höra hur det var med Maja och tack och lov verkade hon må bättre nu. Oron kan stilla sig lite... Annars var dagen på jobbet redan cirkusen. Information kom fram som mest gjorde mig förbannad över ledningens totalt brist på empati med personalen. Det går dåligt nu och stämningen är i botten. Jag vet inte om jag ska börja söka nytt jobb idag eller i morgon...

På kvällen hade vi en tjejaktivitet på jobbet. Det var i princip första gången vi gjorde något sånt, och tyvärr var bara ungefär hälften av tjejerna med. Vi är ett klart mansdominerat företag - kanske 10-15 % av personalen är kvinnor, och desto viktigare blir det då att vi har en bra sammanhållning. Igår hade ÅR bjudit en gammal väninna till sig till kontoret - OG, som nyss har fyllt 80 år och som har känt ÅR i många, många år. OG hade verkligen en historia att berätta.

OG är judinna och född i Ungern. Som barn skickades hon med sin familj till koncentrationslägret i Bergen-Belsen och hennes föräldrar dödades också där. 1945 kom hon till Sverige, 14 år gammal och svårt sjuk i skelettuberkulos. De kommande fem åren tillbringade hon i gipsvagga på St Görans sjukhus. Hon opererades 23 gånger i ryggen och höften innan hon ansågs tillräckligt frisk för att skrivas ut.

Under åren på sjukhuset delade hon sal med många olika kvinnor. Hygienen var väl sisådär och OG såg hur de andra kvinnorna förgäves försökte göra sig fina när deras män skulle komma och hälsa på dem. Med tiden väcktes hennes intresse för att förbättra situationen för alla dessa kvinnor, och OG beslutade att ägna sitt liv åt att göra andra människor vackrare. 19 år gammal lånade hon 10 000 kronor - en enorm summa pengar på den tiden - och åkte till London för att utbilda sig till kosmetolog.

OG har under sin långa yrkeskarriär arbetat med i stort sett hela kändisvärlden. Hon vet allt om alla och hon är framför allt fruktansvärt rolig - hon säger vad hon tycker och vi satt halva kvällen dubbelvikta av skratt. Hon sminkade upp en kvinna som annars aldrig gör något med sitt utseende - hon gömmer sig bakom långa hårgardiner och visar aldrig vem hon är eller hur hon kan se ut. Vi tyckte alla att hon blev ursnygg, men jag tror tyvärr att hon själv mest blev förskräckt. Vi andra fick lite allmänna tips, och det mest framträdande tipset till oss alla var att sminka oss mer - allt för att få våra manliga kollegor att tappa hakan! Jag tycker redan nu att jag är ganska noggrann med detta, men däremot kan jag kanske bli bättre på att använda läppglans eller till och med läppstift. Det har gått i vågor för mig och för tillfället är jag urdålig på det. Men kvällen var verkligen lyckad och jag önskar att jag är lika positiv och framåt som OG den dagen jag själv fyller 80 år. Hon är någon att inspireras av.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida