torsdag 8 november 2007

2007-11-08

Tala olika språk
Jag måste göra något åt mitt sovmönster. Jag är helt ur fas nu. På vardagarna kommer jag i säng jättesent - ännu värre när jag sover med UP - och är mer eller mindre medvetslös varenda morgon. Sedan på helgen är jag totalt slutkörd och kan sova hur länge som helst, med resultatet att jag i stället blir övertrött och vaknar med huvudvärk. Det går inte. Jag måste ändra det här på något sätt.

En sak som slog mig igår är hur lätt det är att missförstånd uppstår när två människor talar olika språk. Då menar jag inte två olika utländska språk, utan jag pratar om den mening vi själva lägger in i våra vanliga ord och i vårt normala kroppsspråk. Jag och UP är ett bra exempel. Vi kommer från olika bakgrunder och olika världar, trots att vi är uppvuxna i samma stad.

Jag är till exempel inte van vid att vara så fysisk med mina killkompisar som UP är med sina tjejkompisar, och den vanan - eller ovanan - är som gjord för att skapa svartsjuka. Vi pratade om det här igår. För mig betyder ett uttryck som "puss och kram" precis det jag säger. Jag skulle inte använda det uttrycket till någon annan än UP. Är det en vän så skriver jag "kram", rätt och slätt.

Med UP är det annorlunda. Han kan skriva "puss och kram" till mig och då betyder det en sak, och sedan kan han använda samma ord till någon annan och då betyder det något annat och till ytterligare en person ännu en annan innebörd. Han vet det, han har rollerna satta med sina tjejkompisar. Men när jag kliver in i hans värld och får se det här beteendet så blir det fel, för jag vet inte de här sakerna. Jag vet inte exakt hur hans relation till den eller den tjejkompisen ser ut. Jag vet inte om det någonsin har funnits något intresse dem emellan, eller om de alltid bara varit vänner. Jag vet inte om alla kramar och "puss och kram" kan betyda något annat för dem än det gör för mig. Det är som upplagt för missförstånd och osäkerheter, och jag tror att den här olikheten i hur vi kommunicerar skulle kunna skapa riktigt stora problem om vi inte medvetet arbetade för att komma förbi den.

UP menar att ju säkrare rollerna är satta i en vänskapsrelation, desto lättare är det att skämta om saker som kärlek och om att säga gulliga saker till varandra, eftersom båda parter vet att det inte betyder något. Han menar också att han är så säker på mig och på vår relation så det blir aldrig något att fundera över för honom. Problemet är ju att jag inte vet det här, eftersom mina vänskapsrelationer är och har varit annorlunda. Jag kan uppfatta UP som flirtig när han själv bara anser sig vara vänskaplig. Det är sådant som gör att gräl och osäkerhet och svartsjuka uppstår. Det är något vi måste jobba på, ständigt, för att sätta våra roller och komma underfund med hur vi ska kunna jämka ihop våra olika språk till ett gemensamt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida