torsdag 12 maj 2011

2011-05-12

Det värsta tänkbara
Just nu är jag så ledsen så jag bara vill dra täcket över huvudet och låta tårarna komma.

I morse åkte jag iväg till specialisttandläkaren i Mörby som skulle genomföra ett komplicerat ingrepp för att försöka rotfylla en av mina framtänder som jag har haft ont i sedan i vintras. Runt jul hade jag rejält ont, men min ordinarie tandläkare justerade bettskenan något och det blev bättre. Men problemen försvann inte och nu remitterade hon mig till specialisten.

Det första han sa till mig var att det inte alls är säkert att ingreppet kommer att lyckas. Prognosen för den här typen av problem är extremt osäker och lika väl som att det kan gå bra, kan det också leda till att jag kommer att förlora tanden. Dra ut den alltså ta bort den och sätta dit en låtsastand, en krona. Sånt kan man göra så att det ser helt naturligt ut, som en vanlig tand. Men ändå. Det kostar pengar och det orsakar alltid problem. Det vet jag ju.

Dessutom blev specialistan oerhört förvånad över att min tandläkare, Eva Darlington, inte ens har vare sig själv eller via någon annan specialist, försökt sig på att göra en ordinarie rotfyllning. Han förklarade att det inte alls är säkert att det är möjligt, men det ska ändå vara den första utgångspunkten och lyckas det är prognosen för att kunna rädda tanden oändligt mycket bättre än annars. Det visar sig alltså att min tandläkare har skickat iväg mig på ett besök till en specialist utan att delge honom korrekt information. Det kostar mig tid i resa, förlorad arbetstid och dessutom nästan 700 kronor i utlägg som jag inte ens hade behövt göra om min tandläkare bara hade gjort rätt från början.

Nu hopar sig frågetecknen. Fanns den här skadan på tandroten redan för ett år sedan? Om ja, varför missade tandläkaren då detta på alla röntgenbilder? Om nej, betyder det då att skadan har uppstått på grund av bettskenan? Det var ju efter ett par månader med skenan som jag började få problem. Innebär det i så fall att jag blivit felbehandlad, och att det i sin tur kan kosta mig min tand, som jag för bara ett år sedan lade ut tusentals kronor på att göra vacker med ny fin fasad?

Just nu är jag arg, ledsen, besviken och har inget som helst förtroende för Eva Darlington. Jag vill att hon ersätter mig för mina utlägg och jag vill att hon löser problemet med min tand. Allt annat är oacceptabelt. Vem jag ska fortsätta gå till framöver vet jag inte. Men så här är det tydligen: vill man vara fin och är fåfäng som jag, då straffar det sig. Just nu vet jag inte vad jag ska göra. Jag vill bara må bra.

Träningen blev också inställd igår. Migrän. Jag har klarat mig ett tag, men nu var den tillbaka igen. I morgon ska vi ha PH och CE på besök, men jag vill bara ställa in det. Inte träffa någon, inte göra någonting. Jag är så trött på oron. Det är som att min kropp är en osäkrad bomb som kan explodera när som helst. Jag vet inte hur man orkar i längden.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida