onsdag 15 september 2010

2010-09-15

Nya forum
Det är lustigt, nu är vårt bröllop är avklarat och över så är det som att jag helt har tappat intresset för det. Jag har noll intresse av att ens titta i skyltfönster i brudbutiker när vi går förbi och gamla klassiska Bröllopstorgets diskussionsforum har helt tappat sin glans för mig. Nu när jag har så många funderingar på det här med eventuella barns vara eller icke vara så har jag i stället letat mig fram till systersajten Familjeliv, som har vuxit rent explosionsartat på bara några år.

Jag gick in på Familjelivs forum härom dagen för att få lite tips och hjälp i mina tankar. Nu när jag går i tankarna om att eventuellt byta jobb är det nämligen en sak som irriterar mig enormt och det är folks - vänners - reaktioner på min fundering. Jag bemöts nio gånger av tio av kommentarer som "du som är i din livssituation (kvinna, nygift, inga barn ännu) kommer nog inte ha så lätt att hitta ett nytt jobb", "äsch, byt inte jobb, skaffa barn i stället" och när jag säger att jag tvekar "nej men så kan du inte tänka, det är klart att du ska skaffa barn, det är bara att göra!". På allvar alltså - folk säger verkligen så. Vissa av de personer som kläcker ur sig såna kommentarer vet inte ens vad de pratar om. De vet inte om jag vill ha barn och de vet framför allt inte om det till och med kan vara så att jag har försökt bli gravid i flera år utan att lyckas. Nu har jag aldrig försökt bli gravid ännu, men ändå - att antyda för vem som helst att det bara är att "skaffa barn" är i mina ögon bland det mest korkade och okänsliga man kan kläcka ur sig. Det retar mig att folk säger så här till mig, i synnerhet nu när jag är gift och det verkar vara fritt fram att börja kommentera barnfrågan till mig. Det retar mig också att en man knappast skulle få höra något sånt här - jag menar, "byt inte jobb, skaffa barn i stället"! Skulle man säga så till en man?? Nej, inte troligt!

Så jag gick in på Familjelivs forum häromdagen för att skriva av mig och höra reflektioner från andra - och givetvis, i ett forum där det mest är kvinnor som huserar, så blir man direkt idiotförklarad och extremt otrevligt bemött. Folk som jag inte ens känner har svarat mig saker som "är inte du lite väl gammal för att skaffa barn?" (jag är alltså 37 år). De har skrivit att jag "verkar frustrerad, har du inte fått sex på ett tag?" och ja, överhuvudtaget fått mig som ny besökare att garanterat aldrig vilja komma tillbaka. Synd men så är det, jag har definitivt gränser för vad jag tål att höra och när folk som inte ens vet vem jag är behandlar mig som skit så drar jag direkt. Jag antar att det här också är ett utslag för den så välkända internetmobbingen - när man gömmer sig bakom en anonym datorskärm får man tydligen kläcka ur sig vad som helst. Patetiskt är bara förnamnet. Men nog om det nu. Jag får tänka vidare på egen hand helt enkelt.

I helgen läste jag en artikel skriven av en man. Ämnet var det fenomen att man aldrig hör talas om män som faktiskt, otroligt nog, är lyckliga i ett liv där de har valt bort barn. Anledningen till att man aldrig hör det här är att män helt enkelt inte förväntas få barn för att få bli lyckliga. De förväntas göra som de vill, medan kvinnor som väljer bort barn ständigt måste förklara och försvara sig, eftersom de anses "onormala". Det är fascinerande hur olika män och kvinnor fortfarande behandlas. Vi pratar om att vi har kommit så långt i jämställdhetsfrågan, men på många plan är vi faktiskt fortfarande kvar i forntiden. As simple as that.

Nu har det blivit höst på allvar. Regn, grått och rusk. Jag har från och med idag börjat använda mörka heltäckande strumpbyxor och i hällregnet idag drog jag faktiskt till och med på mig gummistövlarna när jag gick till jobbet. Jag funderar på att investera i ett par lite snyggare gummistövlar som går att använda även till jobbet - mina vita blommiga stövlar känns trots allt lite väl leisure för jobb. Jag gillar Hunters stövlar - de har höga skaft och det är viktigt för mig. De flesta går omkring i svarta, men jag kanske skulle välja någon annan färg som blå eller lila. Det piggar upp lite!

2 kommentarer:

Anonymous Cia sa...

Hej igen,
Håller med dig om att vi inte har kommit särskilt långt i jämställdhetstänket när det gäller att "skaffa" barn. Det finns som en osynlig mall man ska följa känns det som.
/Cia

15 september 2010 kl. 16:11  
Blogger Towe sa...

Du den där Familjelivsidan är rena skiten. Jag var in för att få lite hjälp som första gångs förälder men blev påhoppad direkt för att jag gör fel, deras barn sover minsann hela nätterna, de har minst 5 barn var och VET hur man gör etc. Folk som hänger där inne verkar ha för lite att göra i verkligheten.

16 september 2010 kl. 09:01  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida