onsdag 11 april 2007

2007-03-26

Sandakan
Från Poring tog vi taxi till Ranau och sedan vidare med bussen ut till Sandakan som ligger på Sabahs östkust. Sandakan är något mindre än Kota Kinabalu men inte på långa vägar lika trevlig. Staden kändes fattig, ruffig och otrygg, kanske på grund av närheten till Filippinerna och alla fattiga invandrare som kommer till Sandakan därifrån. Vi promenerade runt lite i stan och hittade oasen English Tea House uppe på höjden med utsikt över hela stan. Där tillbringade vi eftermiddagen med att dricka English afternoon tea med scones och muffins och gick sedan vidare och fick se presidentens lyxiga villa bara några hus nedåt gatan.

På kvällen drog vi oss nedåt hamnen, tittade på marknaden och åt en märklig middag på en fiskrestaurang vi fått rekommenderad. Det var en lustig middag, vi var de enda gästerna i en enorm lokal och vi hade därmed säkert tio servitörer som passade upp enbart på oss två. Vi ville ha vin till maten och fick restaurangens enda flaska vitt vin, som var sött och inte speciellt väl lämpat till maten, men ändå...

Lite senare blev det uppståndelse på restaurangen när Sabahs president med fru och stort sällskap dök upp och satte sig vid ett stort bord mitt i salen. De flesta av servitörerna ägnade sig i stället åt presidentsällskapet och självaste restaurangägaren var där och serverade personligen presidenten och presidentskan. Lite komiskt var det faktiskt!

Jag måste också skriva en rad om hotellägaren på det enkla hotellet där vi tillbringade natten. Vi hade läst om honom i alla resenärers bibel Lonely Planet och allt som stod där stämde. Han har tidigare ägt en videobutik och i receptionen fanns ett filmbibliotek med hundratals filmer som man fick låna gratis. Filmerna var kategoriserade enligt konstens alla regler: "Distaster movies", "Chinese romantic comedy", "Arnold Schwarzenegger movies", "War movies"... Min favorit var "Giant animal movies" - den skrattade vi gott åt.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida