fredag 12 januari 2007

2007-01-12

Lyssna och tala
Idag fyller R år!

Jag hade ett intressant samtal med UP igår. Det slår mig att det är mycket vi pratar om som jag tycker är intressant. Det kan handla om allt från relgion till politik till vänskap till värderingar. Igår var ämnet vänner. Vi ska ses ute på Undici i kväll och jag har i vanlig ordning mailat ut till lite folk för att fråga om fler vill följa med. Den här gången har jag varit selektiv och i första hand hört av mig till vänner jag inte har träffat på länge. CN och JoS kommer med. De har inte träffats tidigare så jag hoppas att de kommer bra överens. Det blir också första gången de träffar UP. Han frågade mig om någon annan skulle följa med och så kom vi att prata om det här med vilken roll vi tar (eller får) beroende på sällskapet.

Jag har vissa vänner som jag ibland helt enkelt inte vill träffa. Det handlar inte om att jag inte tycker om dem - för det gör jag, väldigt mycket - utan snarare om att de ibland tar för stor plats, de blir för dominanta i ett sällskap. Jag har ingenting emot att lyssna, men med en del personer blir jag mer eller mindre reducerad till att bara vara åhörare. Jag har inte behov av att ständigt prata och göra min röst hörd, men jag har behov av att inte vara osynlig och vissa dagar orkar jag inte med att kämpa för uppmärksamheten, som jag måste göra i vissa sällskap.

Det är viktigt att inte bara prata utan också att lära sig att lyssna, att vara lyhörd. Jag försöker tänka på det när jag umgås med människor, att låta andra tala till punkt, att höra på deras åsikter och låta dem komma fram. Jag hoppas att jag gör det någorlunda bra i alla fall. Men med en del personer är det lögn att kunna föra en dialog. De pratar och pratar och jag får inte en syl i vädret... Visst kan det vara roligt och underhållande ibland, men inte alltid. Inte idag.

Det kommer tillbaka till den tanke jag har haft när det gäller relationer, som jag inser passar lika bra in även på vänskap. Att jag inte vill leda, eller bli ledd. Jag vill vara jämlik.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida