måndag 14 mars 2011

2011-03-14

Hemmafrutrenden
Jag läste en artikel i morgontidningen om den pågående hemmafrutrenden. Det är intressant för jag känner igen det så otroligt väl, inte minst genom bloggar jag själv följer. Det handlar mycket om att gå hemma och piffa och dona, dekorera och skapa fina saker själv. Det handlar om att ha de rätta märkena på kuddar, tofsar, ljuslyktor och skålar. Det handlar om att ta hand om barn, för barn måste man ha, och att vara en mästare på att baka enligt förebilden Leila Lindholm. Dessutom ska man ha rätt utseende: rätt märke på myskläderna, mycket volanger och rosetter, boho och shabby chic och rätt märke på gummistövlarna. Det är helt enkelt en riktig hemmafrutrend som många lever efter, och enligt en undersökning är tydligen de ivrigaste förespråkarna kvinnor som är födda på 1980-talet, alltså generationen efter min egen.

Artikeln i tidningen nämnde även familjesiten Familjeliv, där jag själv varit inne några gånger. För egen del kan jag väl säga att jag har tröttnat på Familjeliv redan innan jag knappt hunnit börja. Enligt min uppfattning är det en samling för mammor som alltid vet bäst, oavsett vad det handlar om. Hur skulle jag kunna ha en riktig uppfattning om mig själv? Glöm det, i stället är det tusentals kvinnor som aldrig har träffat mig som betydligt bättre vet vad jag borde tänka och känna och som vet hur barn ska uppfostras och vad som är bäst i alla lägen. Om jag dristar mig till att så mycket som andas om att jag faktiskt tycker annorlunda, då kan jag bara förvänta mig en utskällning över att jag som inte är en riktig mamma kan tro att jag möjligen kan veta något om någonting alls. Sånt är inget för mig, tack, jag går hellre vidare med mitt liv i den verkliga världen som jag lever i!

Ett oerhört intressant fenomen är det i alla fall, det här med hemmafrutrenden. Är det en motreaktion mot årtionden av kvinnor som kämpat för att komma framåt i karriären? Är det hit vi har kommit nu? Tillbaka till det vi en gång kämpat så hårt för att kunna lämna? Det är en riktig samtidsbetraktelse jag befinner mig i och jag följer fortsättningen med spänning.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida