torsdag 12 augusti 2010

2010-08-12

Hur livet kunde ha blivit
Tänk så annorlunda livet är beroende på var i världen man har hamnat. Jag satt för en stund sedan och tittade på Facebook - en av döttrarna, jämngammal med mig, som var min värdsyster under det år jag var utbytesstudent på High School i Oregon 1989-1990. Det är en evighet sedan och jag satt och tittade på hennes kontakter för att se om jag kunde hitta några gamla bekanta där. Det gjorde jag - ett par tjejer som verkade bo kvar inte så långt ifrån hemstaden, Redmond i Oregon. En av tjejerna var fortfarande - förstås - gift med mannen som jag minns att hon var tillsammans med i high school. De planerade att gifta sig direkt efter graduation och nu har de två söner och mannen har börjat bli gråhårig men hon var sig precis lik... men de var ändå gamla på något sätt, så vuxna, så långt ifrån mitt liv trots att vi är jämngamla.

En annan tjej var ganska nygift, verkar det som, och hennes bröllopsklänning var en sån där som man hade i Sverige omkring 1990 - fruktansvärd, tyckte jag, men smaken är som bekant väldigt olika i olika delar av världen. En tredje tjej, som jag minns som cheerleader-drottning på den tiden, har gjort karriär som bodybuildare - så muskulös så det inte ens är snyggt längre. Vem hade kunnat ana det då?

Jag har inte varit tillbaka i Oregon sedan det året jag bodde där, men nu när jag ser tjejerna blir jag nyfiken förstås - jag skulle vilja åka dit igen och bara se vad det har blivit av dem. Det är en helt annan värld än min - religionen är mycket viktig, liksom familjen, och man bor på landet, lever enkelt och det är väldigt långt ifrån min verklighet i storstaden, där utseende och kläder och pengar och karriär är så viktiga. Jag undrar vem jag hade varit idag om det hade varit jag som växte upp där, och som blev kvar. Är det slumpen som avgör var vi hamnar i världen, eller är det förutbestämt tro?

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida