måndag 21 december 2009

2009-12-21

Karaktär

Nyårslöften som innebär bantning och liknande självplågeri brukar sällan vara en bra idé. Men den här gången funderar jag ändå på att testa det. För let's face it - min karaktär när det kommer till att avstå från sötsaker är fullständigt värdelös. Det är inte så att jag måste köpa godis, eller att jag äter extremt mycket onyttig mat. Men ändå verkar kilona sakta men säkert krypa sig på mig och nu eller aldrig är det verkligen dags att jag gör något åt saken.

Problemet är att jag är så värdelöst dålig på att säga nej när det är fråga om sötsaker, till exempel. Finns det godis eller liknande hemma, eller om någon bjuder på något som är sött, gott och onyttigt - då kan jag helt enkelt inte förmå mig att tacka nej. Jag säger ja varje gång och det är en stor del av boven i dramat för min del. Det måste bli en förändring här.

Nu tror jag förvisso att en del saker kommer att hända automatiskt under våren. Vi flyttar till Lilla Essingen, vilket betyder att jag kommer att kunna gå och cykla till jobbet. Jag gillar ju att promenera i stan så jag tror mycket väl att jag kommer att gå åtminstone hem från jobbet en stor del av tiden. Det handlar ändå om en promenad på kanske 45 minuter och det är en bra vardagsmotion. Vidare tror jag att vi kommer att ha lite mer tid över på helgerna. Vi åker inte på några visningar längre och vi lär vara nyfikna på att lära känna vårt nya hem, och vad är då bättre än att promenera Kungsholmen och stan runt och upptäcka området.

Träningen ska jag hålla igång. Tre pass i veckan ska det vara, det är min målsättning. Under hösten har det inte fungerat alla gånger. Förkylningar och andra aktiviteter har satt käppar i hjulet. De senaste veckorna har jag inte heller tyckt att de har varit riktigt roligt heller, särskilt inte styrkepassen. Men jag kommer nog igen - det har jag alltid gjort annars. Nästa termin kommer dessutom min favoritinstruktör tillbaka så då lär träningen bli desto roligare igen.

Men det jag verkligen måste förändra är mina matvanor. Jag ska äta mindre portioner och framför allt dra ner på sötsakerna. Lära mig säga "nej tack" när godisskålar sträcks fram och äta mindre portioner av efterrätter och annat. Kanske ska jag komma överens med mig själv om att bara äta hembakta bullar till exempel? Då skulle det vara OK att jag äter fikabröd när jag är hos mina föräldrar, men inte att jag köper hem till mig själv. Det borde inte vara något stort problem. Kanske ska jag också acceptera att jag inte kan göra allt på en gång utan att det handlar om små förändringar åt gången. Rimliga krav och förväntningar.

Jag önskar gå ner fem kilo till mitt bröllop i augusti. Det borde inte vara omöjligt - eller hur!

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida